Nabeschouwing verkiezingen VS met Mark L. Thompson

Dinsdag 13 november: de JOVD nabeschouwing van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Natuurlijk wil iedereen weten hoe Obama weer is verkozen. En wat  de oorzaak was van de plotselinge stijging in de peilingen van Mitt Romney. Niemand minder dan Mark L. Thompson, docent American Culture and Culture Theorie voor American Studies aan de RUG, gaf ons alle ins and outs van de afgelopen verkiezingsstrijd.

Volgens Thompson kon de inhaalrace van Romney worden verklaard door zijn wonderbaarlijke vertoning in het eerste televisiedebat. Tot dit debat gaf niemand een cent voor Romney, maar door de manier waarop hij zich toen profileerde, namen velen het in overweging om op hem te stemmen. De verkiezingsstrijd mondde vervolgens uit in een “horserace”: de ene keer lag Obama voor, de andere keer Romney. Een verkiezing die al gestreden leek, werd weer spannend.

Waarom is er uiteindelijk toch voor Obama gekozen? En hoe heeft hij de stemmen bij zich kunnen houden? Ondanks dat Amerikanen over het algemeen gevoelig zijn voor de pakkende oneliners van Romney, was het hen wel duidelijk dat Obama het de afgelopen vier jaar erg lastig heeft gehad. Door een minderheid van Democraten in Het Huis van Afgevaardigden werd hij belemmerd in het doorvoeren van zijn beleid. Daarnaast kwam gaandeweg bij velen het besef dat Romney’s conservatieve opvattingen niet voor vooruitgang zouden zorgen.

Maar wat zorgde nu werkelijk voor de tweede Republikeinse nederlaag op rij? Thompson verklaart dat de Republikeinen zichzelf vooral in de voet schoten door zich steeds te richten op immigratie en het vreemdelingenbeleid. De verscheidenheid van bevolkingsgroepen nemen zowel naar ras als van land van herkomst  steeds verder toe. Door de focus op immigratie en het vreemdelingenbeleid voelen deze bevolkingsgroepen zich door de Republikeinen sneller buitenspel gezet. Als de Republikeinen vooruit willen komen zullen ze de focus op vreemdelingen moeten verleggen naar  een focus op hun economische beleid. Ook moeten ze volgens Thompson consistent worden in hun opvattingen over abortus en homoseksualiteit: het is voor of tegen, niet een beetje voor en dan weer tegen.

Door de minderheid van de Democraten in Het Huis van Afgevaardigden gaat Obama zijn tweede ambtstermijn vervolgen met de moeilijkheden die hem de laatste twee jaar van zijn eerste ambtstermijn achtervolgden. We houden het in de gaten!

Foto door Karsun Designs via Flickr

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *