Het broeikaseffect

Het woord ‘duurzaam’ zegt het eigenlijk al, voorzichting met de maatschappij omgaan, de duurzaamheid van je omgeving behouden. Maar hoever kunnen we eigenlijk gaan? Ik bedoel, is het hergebruik van je handdoek niet een beetje overdreven? Om nog niet te spreken over het opvangen van het douchewater om dat vervolgens aan de planten te geven. Dat we zuinig moeten zijn met hetgeen waar we dagelijks mee te maken hebben, dat begrijp ik. Maar de huidige maatschappij slaat hier mijn inziens wel een beetje in door.

Mr. Al Gore, vice-president van Amerika van 1993 tot en met 2001, staat bekend als milieuactivist. In 2000 was hij presidentskandidaat, Clinton zag een geduchte concurrent in hem, echter niets bleek minder waar, want Al Gore werd geen president van Amerika. Iets wat hij wel zeer ambieerde. Na deze teleurstelling hield hij zich steeds meer bezig met de ecologische evolutie en de rol van de mens hierin. Al Gore hield lezingen over het Broeikaseffect. Mede hierdoor werd de bekende documentaire ‘An inconvenient truth’ uitgebracht. Deze werd bekroond met een Oscar voor de beste documentaire in 2007. Er werd veel lovende kritiek gegeven op deze documentaire. Een aantal wetenschappers zetten echter  vraagtekens bij bepaalde uitspraken en werd de documentaire al snel omstreden vanwege een aantal aantoonbare onjuistheden. Dit weerhield Al Gore er echter niet van om verder te gaan met de waarschuwing voor de klimaatverandering die zijn inziens wordt veroorzaakt door de mensheid. In 2007 organiseerde Al Gore een getiteld: ‘live earth’. Menig bekend artiest heeft zijn steentje hier aan bijgedragen. Het doel was natuurlijk om de mens bewust maken van de opwarming van de Aarde. Mede hierdoor werd zijn inzet bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede in 2007.

Naar aanleiding van de destijds omstreden documentaire ‘An inconvenient truth’ kunnen we ons afvragen in hoeverre Al Gore de waarheid spreekt. Wanneer je deze vraag voorlegd aan  een aantal wetenschappers, dan vinden zij bepaalde feiten de grootste onzin. Zij verklaren de klimaatsverandering liever vanuit een nieuw aangebroken tijdperk. Zo hebben bijvoorbeeld ijstijden en opwarming elkaar door de geschiedenis heen vaker afgewisseld. Niets om ons zorgen te maken dus volgens deze wetenschappers! Toch is menig individu ervan overtuigd dat door een handdoek te hergebruiken, douchewater op te vangen, ‘s avonds een extra trui en de verwarming een tandje lager, milieubewuste spaarlampen en niet te vergeten de fiets pakken in plaats van de auto, meehelpt om opwarming van de aarde te verminderen. Ja, we dragen allemaal ons steentje bij om een beter klimaat te creeën.

Maar ga eens bij jezelf te rade, zijn we niet een beetje hypocriet? Want zeg nou zelf, als het buiten onder het vriespunt is, neem je de auto als je de keus hebt, onder het mom van ‘de auto moet af en toe ook gebruikt worden’. Maar goed, dat we er bewust van zijn is natuurlijk al een goed teken, toch?
Bedrijven zijn er ook steeds meer mee bezig. De vraag die ze bezighoudt: Hoe kunnen we maatschappelijk verantwoord ondernemen? Ook dat is een onderwerp waarvan je steeds meer hoort. Mensen worden zich er steeds meer van bewust en vinden het fijn als een bedrijf zich daarmee bezighoudt. Om de concurrentie voor te zijn, komen bedrijven met de nieuwste ideeën. Vliegtuigmaatschappijen werken bijvoorbeeld met ‘green seats’. Je betaalt dan een extra bedrag voor je stoel. Dit bedrag wordt vervolgens door de reisorganisatie aan projecten voor duurzame energie in ontwikkelingslanden geschonken en zo kun je dan helpen de leefomstandigheden voor lokale families te verbeteren. De organisaties noemen dit het compenseren van CO2- uitstoot. Het is niet iets wat stormloopt, maar de mensen vinden het toch fijn als ze zo hun steentje bij kunnen dragen.

Een interessant fenomeen is dat de Maya’s en Al Gore zich kennelijk goed tot elkaar laten verhouden. De Maya’s zijn al een oude beschaving. Maar ook vandaag de dag leven er nog ongeveer 8 á 9 miljoen van hen. De Maya kalender is momenteel een van de meer bekende nalatenschappen en voorspeld een mogelijke ondergang van de aarde. De grote vraag is of de wereld volgens de voorspelling op basis van deze kalender echt zal vergaan? Er bestaan verschillende visies. De één denkt dat het echt het einde van de wereld is, de ander denkt dat het meer een aankondiging van een nieuw tijdperk is en de echte optimisten denken alleen dat de kalender ophoudt en gewoon weer opnieuw begint. Wie zal het zeggen? 21-12-2012 is in ieder geval een datum die we moeten onthouden.
Als je het de Maya’s die vandaag de dag nog in Mexico en Guatemala leven zelf vraagt zien zij deze datum als een nieuw tijdperk dat aanbreekt. Er zal op de genoemde datum iets gebeuren waardoor wij allemaal even worden wakker geschud. De Maya’s zijn ervan overtuigd dat moeder aarde de milieuvervuiling niet meer aan kan. Er moet iets gebeuren om de mens weer bewust te maken van het feit dat je voorzichtig met de natuur moet omgaan. De Maya’s sluiten zich dus aan bij Al Gore, de mens moet bewuster met de natuur omgaan. Zou Al Gore zijn inspiratie soms bij de Maya’s op hebben gedaan?

Maar of er over 50 jaar geen ijsberg meer te bekennen is en we ons voor de kop slaan dat we niet 50 jaar geleden wat bewuster met de natuur zijn omgegaan, waarvoor wij nu de prijs moeten betalen.. Wie zal het zeggen?

image sources

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.